Ord og uttrykk

Ord og uttrykk i skytesporten

For en nykommer til skytesporten kan det være mange ord, uttrykk, forkortelser og benevnelser å holde styr på. Nedenfor skal vi prøve å forklare mange av de du kan risikere å støte på.

C

CMJ

Complete Metal Jacket; betegnelsen på en FMJ-kule som er fullstendig omsluttet av mantel.

D

DA / Double Action

Double Action beskriver en avtrekksmekanisme som utfører to handlinger – to actions – når noen drar i avtrekkeren. Den første handlingen er da å spenne opp selve avfyringsmekanismen i våpenet, mens den umiddelbart påfølgende handlingen er å utløse den avfyringsmekanismen. Et DA-avtrekk vil være vesentlig tyngre enn et SA-avtrekk, siden du må spenne opp en nokså kraftig fjær med avtrekkerfingeren.

DAO

Double Action Only; betegnelse på et våpen hvor avtrekkeren alltid er i DA-modus. Et typisk eksempel vil være revolvere hvor hanen er skjult på innsiden av rammen, slik at det er umulig å spenne den opp manuelt.

Double Stack

Magasin med plass til halvannen patron i bredden. Sett bakfra vil et fullt magasin dermed inneholde to rader med patroner i et sikk-sakk-mønster nedover.

F

FMJ

Full Metal Jacket er betegnelsen på en ordinær avrundet kule med mantel av metall. Som regel har FMJ-ammunisjon en kjerne av bly med kobbermantel som omslutter hele den fremre delen av prosjektilet. Dersom kulen er fullstendig omsluttet av mantel kalles den noen ganger CMJ.

I

IPSC

International Practical Shooting Confederation, det internasjonale forbundet for dynamisk sportsskyting, hvor DSSN representerer Norge.

ISSF

International Sports Shooting Federation, det internasjonale forbundet for Olympisk skyting med pistol, rifle og hagle, hvor NSF representerer Norge.

L

LRN

Lead Round Nose, ordinær avrundet blykule uten mantel. Brukes av forskjellige årsaker lite i sportsskyting, bortsett fra på baner hvor det ikke er tillatt med FMJ.

S

SA / Single Action

Single Action beskriver en avtrekksmekanisme som kun utfører én handling – en action – som da er å utløse våpenets avfyringsmekanisme når noen drar i avtrekkeren. SA-avtrekk finner du i de fleste våpen i dag, som på en revolver etter at du har spent opp hanen manuelt, eller på en halvautomatisk pistol etter at du har tatt ladegrep eller avfyrt det første skuddet.

SAO

Single Action Only; betegnelse på et våpen hvor avtrekkeren alltid er i SA-modus. SAO er i dag nokså utbredt på pistoler, siden du da kun må spenne opp våpenet manuelt før det første skuddet. Med en SAO revolver må du manuelt spenne opp hanen for hvert skudd for at den skal kunne skyte.

Single Stack

Magasin hvor patronene ligger oppå hverandre i én rad (i motsetning til Double Stack).

U

USPSA

United States Practical Shooting Association, en nær slektning av IPSC, med mange liknende regler, divisjoner og øvelser. Kun aktiv i USA.

W

WC

Wadcutter, blykule med nesten helt flat front, designet spesielt for å kutte rene, sirkulære hull når de går gjennom pappskiver.

Ved å bruke denne siden aksepterer du at vi benytter informasjonskapsler. Ler mer.

Innstillingene for denne nettsiden er satt til å tillate informasjonskapsler. Hvis du fortsetter å bruke denne siden uten å endre dine innstillinger, eller bruker knappen merket "OK", aksepterer du dette.

Lukk