Stor, fredelig demonstrasjon for våpenrettigheter i Virginia

Tusenvis av demonstranter stilte mandag opp i delstatshovedstaden Richmond i Virginia, USA, for å uttrykke motstand mot varslede innskrenkninger i statens våpenlover. Representanter fra både høyre- og venstresiden i amerikansk politikk sto sammen for å markere sin misnøye mot de planlagte restriksjonene, med slagord som strakk seg fra «mot rasisme – for våpen» og «våpenrettigheter er trans-rettigheter», til de mer konfronterende «kom og ta dem».

Demonstranter i Richmond, Virginia, Lobby Day 20. januar 2020. Foto: Dale Lock, Guns Save Lives
Demonstranter i Richmond, Virginia. Foto: Dale Lock, Guns Save Lives

Demonstrasjonen, under navnet VCDL Lobby Day, er en årlig hendelse som arrangeres på Martin Luther King-dagen av Virginia Citizens Defense League. VCDL er en partipolitisk uavhengig organisasjon som ble stiftet i 1994, og som jobber for å drive lobbyvirksomhet til støtte for våpenrettigheter i Virginia på vegne av sine medlemmer.

Guvernør erklærte krisetilstand

Etter delstatsvalget i 2019 fikk Demokratene flertall i Virginia, og varslet tidlig at de ønsket å innskrenke våpenlovene i staten. Flere av de foreslåtte endringene har vist seg å være svært kontroversielle. Med det årlige VCDL-arrangementet på trappene besluttet guvernør Ralph Northam å erklære en krisetilstand i delstaten. Bakgrunnen var, ifølge guvernøren, en bekymring for at «væpnede ekstremister» ville «storme delstatsbygningen», hvor den praktiske lobbyvirksomheten finner sted.

Konsekvensen av krisetilstanden var at det ble ulovlig å bære våpen innenfor sperringer som ble satt opp rundt delstatsbygningen. Anslagsvis 16.000 demonstranter valgte derfor å bli værende utenfor sperringene, og vise sin fredelige misnøye derfra. Samtidig passerte ytterlige 6.000 ubevæpnede demonstranter sperringene, og sendte sitt budskap til politikerne fra innsiden av den våpenfrie sonen.

Demonstranter i Richmond, Virginia, Lobby Day 20. januar 2020. Foto: Dale Lock, Guns Save Lives
Demonstranter i Richmond, Virginia. Foto: Dale Lock, Guns Save Lives

Blant de mange tusen fremmøtte demonstrantene var det både politibetjenter i uniform, væpnede menn i kamuflasje, og kvinner og menn fra alle slags bakgrunner. En av de fremmøtte var Dale Lock, regionleder for organisasjonen Guns Save Lives i Sangamon County. Han fortalte at både demonstranter og politi var høflige og trivelige, og hygget seg til tross for kulden.

Washington Post kunne også melde at i syvtiden på ettermiddagen, mot slutten av arrangementet, gikk alle involverte fredelig hver til sitt. Demonstranter pakket sammen flaggene sine og la i vei hjemover. Menn med skytevåpen på hoften gikk rundt og plukket søppel, eller skrapte villfarne klistremerker løs fra asfalten i gatene rundt delstatsbygningen.

Ingen ekstremisme

Tross advarsler fra myndighetene om faren for voldelig aktivisme endte dagen ifølge Washington Post med kun mindre hendelser i politiloggen. En 21 år gammel kvinne ble arrestert for å nekte å fjerne et skjerf hun hadde foran ansiktet. En rosa røykbombe gikk også av i utkanten av området.

I forkant av demonstrasjonen varslet også den lokale forgreningen av Antifa-bevegelsen at de ville stille opp på våpenforkjempernes side denne mandagen. Antifa er en venstreradikal gruppe som ofte stiller opp som motdemonstranter mot høyreekstreme.

Det var med andre ingen tegn til den høyreekstreme krisen myndighetene advarte om på forhånd. Bortsett fra kvinnen med skjerfet ble heller ingen arrestert på selve dagen. I forkant ble imidlertid et fåtall mistenkte høyreekstreme arrestert for å potensielt ha planlagt å delta.

Her hjemme har NRK også omtalt saken, om enn i litt andre ordelag.

Alle foto i saken er brukt med tillatelse.

Ved å bruke denne siden aksepterer du at vi benytter informasjonskapsler. Ler mer.

Innstillingene for denne nettsiden er satt til å tillate informasjonskapsler. Hvis du fortsetter å bruke denne siden uten å endre dine innstillinger, eller bruker knappen merket "OK", aksepterer du dette.

Lukk