Nyhet: Laugo Arms Alien

Mange har nok sett små videoklipp eller bilder av Laugo Arms Alien i diverse Facebook-grupper den siste tiden. Våpenet ble vist frem for alvor på IWA-messen i Berlin i år. Samtidig skal en «limited edition» på 500 våpen skal ha blitt gjort tilgjengelig.

Men hva er egentlig denne «Alien» for noe?

Demontert Alien fra Laugo Arms
Dette pressefotoet viser en demontert Alien liggende oppå en IPSC-skive. Det er tydelig hvilke skyttere Laugo Arms retter seg mot. (Foto: Laugo Arms)

Uavhengige rebeller

Først litt forhistorie: Laugo Arms ble grunnlagt som et uavhengig designbyrå i 2001 av blant andre Ján Lučanský og Frank Gašparík. Selskapet hadde et tett samarbeid med CZ som munnet ut i diverse patenter, men det mest kjente resultatet er nok karabinen CZ Scorpion EVO 3. Samarbeidet tok imidlertid slutt i 2013.

Ifølge Laugo Arms var årsaken at masseproduksjon av våpen som benyttet «utdatert design» var begrensende og lite tilfredsstillende for dem. De ønsket å gjøre ting på nye måter, og fire år etter bruddet flyttet de hovedkontoret fra slovakiske Trenčín til Praha.

Med nye investorer, samt CZ’ tidligere markedsdirektør på laget, gikk selskapet fra å være designbyrå til å prøve seg som en fullverdig våpenprodusent.

Skreddersydd for konkurranse

Laugo Arms Alien er 210 mm lang, 29 mm bred, 148 mm høy, og ha et 124 mm løp. Den veier 1009 gram uten magasin, eller 1121 gram med tomt magasin. Kapasiteten er 17 patroner i 9 x 19 mm, og avtrekksvekten kan justeres fra 10 til 25 Newton av produsenten.

Da den først begynte å dukke opp rundt omkring på nettet fikk vi vite at Alien skulle ha en svært lav kjernelinje, i likhet med Chiappas Rhino-revolvere. Hensikten er å redusere følt rekyl og munningsvipp, slik at man raskt og presist skal kunne avfyre flere skudd mot samme mål.

Sluttstykket er gass-forsinket, hvor ekspanderende gass fra løpet dirigeres inn i et kammer og flytter et stempel mot sleiden. Dette skal forsinke rekylen og sikre god kontroll for påfølgende skudd. I tillegg hevder produsenten at pistolen tilbyr høy presisjon, ettersom pipen hverken roterer eller vipper mellom hvert skudd – og i praksis skal være frittflytende.

Pistolen skulle således være skreddersydd for IPSC-konkurranser. Nå har den også fått plass på listen over godkjente modeller i Production-divisjonen.

Tilpasningsvennlig design

Laugo Arms Alien
Laugo Arms Alien skal være skreddersydd for dynamisk sportsskyting.

Ved siden av det rent funksjonelle har også det ytre designet en del særegenheter. Den øverste delen av sleiden skal kunne skiftes ut med ett klikk. Dette gjør det mulig å raskt og enkelt bytte fra åpne sikter, til rødpunkt, eller til Picatinny-skinne.

Selve toppen av sleiden beveger seg heller ikke mellom skudd. Dette skal gjøre det enklere å holde pistolen på målet, ettersom siktene heller ikke flytter på seg. Ifølge produsenten vil dette også øke levetiden på rødpunktsikter som monteres på en Alien.

Avtrekksmekanismen bruker det produsenten kaller en «invertert hybrid-striker» festet til denne utskiftbare toppen. Dette skal gi samme funksjon som med enhver annen striker-pistol, men med kortere vandring på avtrekkeren og lavere avtrekksvekt – henholdsvis 4 millimeter og 14 Newton som standard.

Grepsplater og backstrap skal naturligvis kunne byttes ut. Magasinutløseren skal kunne brukes på både høyre og venstre side. Et eget «kit» med kompensator, magasinbrønn, toppskinne tilpasset Open-divisjonen og flere tilvalgsmuligheter skal også være mulig å kjøpe.

Kommer den hit?

Da vi først snakket med Laugo Arms i fjor høst hadde de vært i kontakt med enkelte distributører. Da hadde de ikke funnet noen som var villige til å ta Alien inn til Norge. For et nytt og radikalt design fra en ukjent produsent, som attpåtil kommer med en anslått pris på drøyt 42 000 kroner – ikke inkludert importkostnader og avgifter – er kanskje ikke det så rart.

Det kan imidlertid fort komme til å dukke opp noe etterspørsel dersom våpenet viser seg å bli en slager i internasjonale konkurranser. Hvis alle fordelene Laugo Arms påstår at Alien har viser seg å stemme er nok ikke det helt utenkelig – men enn så lenge gjenstår det å se.

Oppdatert 23:30: Vi fikk tips fra en leser om at våpenet faktisk har fått norsk distributør. Pedersens Vaabenlager AS fortalte i en Facebook-post for noen uker siden at de har signert avtale med Laugo Arms om å bli offisiell skandinavisk distributør – og at de også får inn noen eksemplarer av det begrensede førsteopplaget på 500 våpen.

Tags:

Ved å bruke denne siden aksepterer du at vi benytter informasjonskapsler. Ler mer.

Innstillingene for denne nettsiden er satt til å tillate informasjonskapsler. Hvis du fortsetter å bruke denne siden uten å endre dine innstillinger, eller bruker knappen merket "OK", aksepterer du dette.

Lukk