Forbud mot sportsrifler på Finn.no

Etter at den nye våpenloven ble vedtatt 8. mars 2018 startet en lang venteperiode for norske våpeneiere. Når loven trer i kraft vil nemlig mange som i dag eier en halvautomatisk rifle, særlig til jakt, trolig måtte avhende denne i løpet av tre år.

Selve loven kan imidlertid ikke tre i kraft før ny våpenforskrift er ferdig utformet, og ingen vet når det skjer. Det som er klart er at uansett vil fremdeles halvautomatiske rifler være forbudt for de fleste, slik det har vært i mange år. Sportsskyttere i DSSN og NROF som har dispensasjon i dag vil likevel etter alt å dømme fortsatt kunne eie og erverve sine rifler.

Les også: Slik blir den nye våpenloven

Ingenting av dette hindret Finn.no i å ta rask affære. Landets største kanal for rubrikkannonser innførte nemlig allerede i juni 2018 et eget forbud mot salg av slike rifler på tjenesten Torget. 60 dager senere begynte de å håndheve den. Vi kontaktet derfor Finn.no allerede i april i fjor med flere spørsmål.

– Erotiske leker, piratkopier og rifler

Vi ønsket å vite hvorfor selskapet valgte å innføre et eget slikt forbud flere år før et lovforbud ville gjøre seg gjeldende – og samtidig som lovendringene i praksis ikke vil medføre store endringer for mange av de mest seriøse utøverne av skytesport.

– Det er en del produkter som det er lov å kjøpe og selge i Norge, men som vi ikke tillater på Finn.no, blant annet erotiske leketøy og piratkopierte varer. Vi har valgt å forby de våpnene som vil bli forbudt etter den nye våpenloven basert på en helhetlig vurdering, og ut fra at dette gjelder veldig få annonser, svarte sikkerhetssjef Geir Petter Gjefsen den gang.

De første syv månedene ble den relevante regelen brukt for å stanse annonser 120 ganger, ifølge Gjefsen. Tallet kan imidlertid inkludere andre typer forbudte våpen, som spretterter eller elektrosjokkvåpen. Selv om omfanget altså er begrenset lurte vi på hvilken respons Finn.no hadde fått fra brukerne sine.

– Enkelte har reagert på at vi startet å avvise før loven trådte i kraft, mens andre reagerer på at vi ikke skiller på jakt- og sportsskyting. Vi har imidlertid forklart disse at dette er luftet for politiet, og at vi har støtte fra politiet på dette forbudet, svarte han.

Uklar støtte fra politiet

På denne bakgrunn kontaktet vi Politidirektoratet. Vi ville vite om politiet mente det var hensiktsmessig å skyve lovlig handel med lovlige våpen – med dispensasjon – ut til mindre transparente plattformer. Vi lurte også på hvilken bakgrunn og rasjonale politiet hadde for å støtte Finn.no på å innføre denne regelen.

Politidirektoratet var imidlertid ikke kjent med saken. Vi ble derfor henvist til Oslo politidistrikt, som det mest sannsynlige kontaktpunktet for dialogen med Finn.no. Hos Oslo politidistrikt hadde de dog heller ingen kjennskap til noen henvendelse. Dermed ble vi anbefalt å ta spørsmålene direkte med overordnet organ – altså tilbake til direktoratet. Der fikk vi på generelt grunnlag et svar fra Sissel Hammer, seksjonsleder i Sivil rettspleie- og forvaltningsseksjon:

– Så lenge Finn.no, og andre salgskanaler, selger våpen som lovlig kan omsettes i Norge, er det ikke politiets oppgave å regulere dette ytterligere. Det er riktig at de som besitter våpen som blir forbudt etter ny våpenlov vil få tre år på å selge disse fra tidspunktet loven trer i kraft. Det er Finn.no som selv avgjør hvilke våpen de ønsker å formidle salg av, og eventuelt når de vil stoppe salg av enkelte våpentyper.

– Ingen offisiell henvendelse

Etter denne rundturen vendte vi tilbake til Finn.no før jul. I mellomtiden hadde vedkommende som var ansvarlig for implementeringen av regelen mot salg av halvautomatiske rifler sluttet å jobbe i selskapet. Sikkerhetssjef Gjefsen kunne derfor ikke svare på akkurat hvem i politiet regelen hadde blitt luftet for.

– Når det er sagt har vi ikke kommet med en offisiell henvendelse til Politidirektoratet om hva de mener vi skal gjøre i denne saken. Men vi er jevnlig i kontakt med politiet, og trolig har dette blitt diskutert med en eller flere tjenestemenn, fortalte han.

– Men spør du Politidirektoratet eller Oslo politidistrikt om de er kritiske til at Finn.no har innført et forbud mot disse våpnene, selv om loven ikke har trådt i kraft, tror jeg ikke de kommer til å være det, la han til.

Dermed later det til at lovlig kjøp og salg av halvautomatiske rifler mellom privatpersoner må foregå på andre plattformer enn Finn.no i overskuelig fremtid.

Få alternativer

Det Frivillige Skyttervesen har nylig lansert Skyttermarked.no for omsetning av våpen og tilbehør til sine programmer. Enn så lenge er det imidlertid ikke rom for halvautomatiske rifler her. En annen mulighet er rubrikkdelen lansert på Shoot’n’Score it for en tid tilbake, skjønt denne for tiden later til å være dominert av svenske annonser.

Andre markedsplasser på nett, som for eksempel Facebook sin rubrikksatsing, går som kjent enda noen hakk lengre enn Finn.no har gjort til nå – og forbyr gjerne det meste som har med våpen å gjøre. Dermed er det visst opp til skyttermiljøene å sørge for seg selv.

Tags: ×

Ved å bruke denne siden aksepterer du at vi benytter informasjonskapsler. Ler mer.

Innstillingene for denne nettsiden er satt til å tillate informasjonskapsler. Hvis du fortsetter å bruke denne siden uten å endre dine innstillinger, eller bruker knappen merket "OK", aksepterer du dette.

Lukk