Kom i gang med sportsskyting

Er du nysgjerrig på skytesport, eller kunne du tenke deg å komme i gang med sportsskyting selv? Her har vi samlet noen vanlige spørsmål, som vi forsøker å svare på etter beste evne.

Hva er skytesport?

Skytesport er en av de suverent største idrettene i Norge, med et antall utøvere på samme nivå som skisport og fotball. På samme måte som skisporten favner alt fra langrenn til kulekjøring er det også en rekke grener innen skytesport. Disse er organisert under flere forskjellige forbund, som du kan lese mer om nedenfor.

Det er ingen øvre eller nedre aldersgrense for å skyte, og selv om mange starter allerede som barn er det ingen hindring å være nybegynner som voksen – vi har faktisk flere verdensmestere og europamestere som kan skrive under på det. Flertallet skyter nok likevel ikke først og fremst for å vinne VM – men fordi det er gøy.

Hvilke forbund og grener finnes?

Det Frivillige Skyttervesen (DFS) er det største forbundet målt i antall medlemmer, og ble grunnlagt av Stortinget i 1892. DFS er kanskje mest kjent for å arrangere det årlige Landsskytterstevnet, hvor tusenvis av rifleskyttere deltar. Innen deres programmer skytes det med rifler på 100-300 meters hold, uten kikkertsikter.

Norges Skytterforbund (NSF) er det andre av de «to store» forbundene. NSF organiserer også forskjellige typer rifle- og hagleskyting, så vel som konkurranser med luftvåpen, men de fleste NSF-medlemmer skyter med pistol. Pistolskyting under NSF inkluderer både feltskyting og baneskyting, hele året – og øvelsene strekker seg fra hurtigskyting til den olympiske øvelsen ISSF 50 meter pistol.

I tillegg organiserer Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) også konkurranser og øvelser innen jaktskyting, som likner på situasjoner jegere står overfor når de er på jakt. Hvis du for eksempel er interessert i lerdueskyting kan du drive med det både innen NFS og NJFF.

Det finnes også en rekke mindre forbund, som blant annet Dynamisk Sportsskyting Norge (DSSN), Norges Benkeskytterforbund (NBSF), Norges Metallsiluettforbund (NMF) Norsk Svartkruttunion (NSU) og Scandinavian Western Shooters (SWS). Disse passer imidlertid best for skyttere som har skaffet seg litt erfaring.

Hva trenger jeg for å begynne?

Aller først må du bestemme deg for hvilke grener du er mest interessert i, eller hva slags våpen du har lyst til å benytte. Det enkleste er å begynne i DFS eller NSF, se hva du synes, og så ta det litt derfra – men det aller beste er nok å prøve begge deler. På den måten lærer du både våpenhåndtering og skyteteknikk på en god måte, og finner ut hva slags våpen som passer best og er mest gøy for akkurat deg.

Når du faktisk skal gå i gang med skytesport gjennom et av disse forbundene trenger du ikke særlig til utstyr. De aller fleste klubber og lag har utstyr til utlån for nye medlemmer, og ofte trenger du bare kjøpe hørselvern og beskyttelsesbriller selv. Det viktigste å ta med seg er en sunn respekt for våpen, og en vilje til å lære. Obligatoriske sikkerhetskurs arrangeres med jevne mellomrom i hele landet.

Hvis du allerede har jegerprøve og jaktvåpen er det også veldig enkelt å bli med på konkurranser og øvelser i regi av NJFF.

Les mer i denne guiden:

Ved å bruke denne siden aksepterer du at vi benytter informasjonskapsler. Ler mer.

Innstillingene for denne nettsiden er satt til å tillate informasjonskapsler. Hvis du fortsetter å bruke denne siden uten å endre dine innstillinger, eller bruker knappen merket "OK", aksepterer du dette.

Lukk