Hvordan pusse en pistol?

Våpenpleie er en viktig, men ofte undervurdert del av våpenhold. Dette gjelder kanskje særlig for pistoler. I et land hvor mange er jegere, og har rifle eller hagle som sitt første våpen, er det fort gjort å glemme at håndvåpen har litt andre behov. Nå skal det sies med det samme at det finnes nok ikke én helt riktig måte å pusse en pistol på, og at alle andre måter dermed er feil. Ber du om tips på skytebanen kommer du trolig til å få like mange forskjellige råd som det er skyttere der den dagen, og de fleste av dem vil være riktige – på sin egen måte.

For å gjøre det enkelt har vi derfor valgt å samle noen velprøvde pekepinner her, slik at du som er en nykommer til pistolskyting raskt kan bli i stand til å holde pistolen din i god stand i mange år fremover. Etter hvert som du får mer erfaring, og blir mer kjent med akkurat dine våpens unike finurligheter, kommer du til å utvikle din helt egen teknikk som du vil bli veldig fornøyd med. I mellomtiden burde denne guiden være et godt sted å starte.

Dette trenger du

Pussesett for pistol
Med et ferdig pussesett for pistol kommer du langt.

Poenget med å pusse våpenet er å fjerne urenheter før de kan skape funksjonsfeil, påvirke treffsikkerheten, eller gi opphav til rust og tilsvarende. Det finnes utallige produkter som er mer eller mindre hjelpsomme, men det trenger ikke være så komplisert. Et rensemiddel som kan løse opp urenhetene og et smøremiddel som lar delene av pistolen gli mot hverandre er viktigst, men disse kan ofte kombineres i ett og samme middel. Ballistol fungerer veldig bra for dagligdags pussearbeid, og både renser og smører våpenet.

For å skrubbe løs smusset må du ha en børste. Til selve løpet er det eneste alternativet en god kobberbørste som er laget for våpenpleie. Kobber vil ikke skrape opp innsiden av en stålpipe, men er samtidig stivt nok til å få skikkelig tak nede i riflingen – i motsetning til vinylbørstene som gjerne følger med pistolen fra fabrikk. Pass bare på at du kjøper en børste i riktig kaliber, og husk at du trenger også en stang med et håndtak for å kunne føre børsten frem og tilbake gjennom løpet.

Det enkleste er egentlig å kjøpe et komplett pussesett for pistol, da disse kommer med børster til alle de vanligste kalibrene, og mer til. Det er også veldig smart å ha en tannbørste tilgjengelig; pass i så fall på at den er ny og ubrukt.

Til slutt må du ha pusselapper. Disse trenger ikke å være spesiallaget for våpenpuss, men samtidig gjør dedikerte pusselapper det veldig enkelt å rengjøre løpet skikkelig – og du får dem også ferdig oppklippet i en størrelse som passer ditt kaliber. På samme måte som børsten skal lappene presses gjennom løpet, og det er veldig praktisk å feste dem i en spesiallaget liten løkke på tuppen av stangen du bruker for kobberbørsten. Om du klipper opp en gammel hvit t-skjorte i biter på cirka 4×4 cm vil det kunne fungere godt som små pussefiller til å tørke vekk den verste skitten – det er uråd å vaske slike filler fra gang til gang, men de bør fortsatt være store nok til å monne.

Med disse forsyningene på plass er du egentlig klar. Kraftigere rensemidler som løser opp karbon eller kobber er ofte ikke nødvendig tidlig i våpenholdet, med noen unntak – vi kommer tilbake til hvorfor nederst.

Slik begynner du

Det er greit å huske at en pistol er ikke bare en pistol. En Glock er ikke en 1911, og en GSP er ikke en Buck Mark. Revolvere er forresten heller ikke pistoler, men i akkurat denne guiden vil vi gjøre den grusomme synden å kalle alt for «pistol» – prosessen og utstyret du trenger er stort sett likt (men for å pusse en revolver kan du hoppe over en del steg). I denne guiden tar vi først og fremst utgangspunkt i hvordan du rengjør og vedlikeholder halvautomatiske pistoler, med de finurligheter som det fører med seg.

Forskjellene mellom de mange modellene av pistoler gjør først og fremst at det ikke går an å gi én beskrivelse på hvordan du plukker pistolen fra hverandre – noe du blir nødt til å gjøre for å få pusset den skikkelig. Hvis du har bruksanvisningen tilgjengelig vil den normalt beskrive i detalj hvordan du utfører en «field strip» for å dele den opp i de mest vesentlige komponentene, men som regel er det fire punkter som går igjen.

  1. Ta ut magasinet, og sjekk og dobbeltsjekk at det ikke finnes løs ammunisjon igjen i våpenet
  2. Undersøk særlig kammer og magasinbrønn – alltid med munningen i sikker retning
  3. Fjern eventuelle vekter, kompensatorer og andre utvekster fra løpet
  4. Løsne og ta av sleide eller sluttstykke
  5. Separer løpet fra ramme eller sleide, hvis mulig

Så vil du stort sett være klar til å begynne!

Slik pusser du pistolen

Demontert CZ 75 SP-01 Shadow

Når du har pistolen delt opp foran deg kan du begynne med å påføre rensemiddel inni løpet. Du kan godt være generøs med mengdene du bruker her, bare husk at det kommer til å renne ut på den andre enden. Når løpets innside er dekket med et fint lag kan du legge det fra deg, og la rensemiddelet virke.

Mens du venter kan du gå i gang med de øvrige delene, og påføre litt rensemiddel på disse. Her holder det med noen svært få dråper. Som regel vil du også kunne se hvor det trengs puss, men i og rundt kammeret vil være verst. Selve mekanismen, med alle sine små bevegelige deler, er et sted du gjerne vil prøve å være forsiktig med. Her kan du godt unnlate å dryppe noe rensemiddel som helst, ettersom det vil være svært vanskelig å få det ut. Sporene som sleiden beveger seg frem og tilbake i er det imidlertid lurt å få rengjort skikkelig.

Så snart du har påført rensemiddel på delene som ikke er løpet kan du ta tannbørsten fatt. Skrubb i vei med samme styrke som om du pusser tennene, og du vil se smusset løsne. Tørk så av med en pussefille, og etter noen runder med dette vil rammen og de øvrige delene være rene og pene. Delene av mekanismen som er synlige kan få en lett omgang med tannbørsten før du forsiktig tørker av. Pistolens innmat bør du så tørke helt ren, og så godt som tørr.

Sleide

Hvis du nå har brukt et kombinert pusse- og smøremiddel er du faktisk allerede snart ferdig. Noen molekyler av smøremiddel på de indre delene vil henge igjen som en tynn, nesten umerkelig hinne. Om du vil kan du også påføre en liten dråpe i hvert av sporene sleiden beveger seg i. Dette er som regel alt som trengs, ettersom du mest sannsynlig ikke skal ut i regnskogen med våpenet. Dersom du smører innmaten på pistolen ytterligere på dette punktet vil faktisk smøremiddelet fungere som en svamp for smuss neste gang du skyter, og skape et større behov for en ny puss.

Det neste punktet blir dermed løpet, hvor rensemiddelet innen nå har fått løst opp det ytre laget av smuss. Med mindre løpet er fastmontert på rammen kan du godt gi det en runde med tannbørsten på utsiden, samt inni kriker og kroker du normalt ikke ser. Tørk så over utsiden med en pussefille, og finn frem en kobberbørste i samme diameter som løpet – dette er normalt gravert inn rett over gjengene, og er som regel oppgitt i tommer, slik at «.357» også passer for 9 mm.

Når du skal rengjøre løpets innside bør kobberbørsten normalt føres gjennom fra kammersiden. Hvis du fører den inn fra munningsiden er det en liten risiko for at du kommer i skade for å dytte hele børsten inn skjevt, slik at børstens kjerne – som enkelte lager av stål – skraper kronen. Kronen er det ytterste punktet av løpet, der kulen har sin aller siste kontakt med våpenet før den flyr videre. Som regel går det bra, men det er mulig å være uheldig slik at en liten skade oppstår på kronen. Dette vil skade presisjonen. Sjansen er liten, og på noen pistoler (samt mange revolvere) er det ikke mulig å komme til fra kammersiden, men nå er du advart.

 

Pussing av pistol

Hvis du har en børste i riktig kaliber skal det være nokså trangt når du fører den gjennom løpet, og du må ta i litt for å dytte og dra den frem og tilbake. Metoden er enkel – dytt børsten hele veien gjennom i én bevegelse, og dra den ut igjen på samme vis. Etter et par-tre omganger frem og tilbake kan du bytte fra børste til pusselapp. Dytt lappen gjennom løpet, og plukk den av stangen før du trekker stangen alene ut igjen. Gjenta dette med en fersk lapp, og bytt så tilbake til børsten.

Nå er prosessen enkel: Sprut på med mer rensemiddel inni løpet, kjør børsten noen ganger frem og tilbake gjennom dette, og vask ut skitten med ferske pusselapper. Så snart pusselappene som kommer ut er omtrent like rene som da de kom inn har du kommet i mål, og løpet ditt er offisielt renere enn de fleste andre i Norge. Tørk over utsiden av løpet en siste gang, særlig omkring materampen, og så er det på tide å sette pistolen sammen igjen.

Avsluttende tanker

Med tiden kommer du også til å behøve litt sterkere lut til rengjøringen. Grunnen til at rengjøringen av løpet er så viktig er at presisjonen avgjøres av riflingen på innsiden, og at denne er skarp og fin slik at den får godt tak på kula. Etter noen tusen skudd kommer det til å ha bygget seg opp et lag urenheter i riflingen, og da lider treffsikkerheten. Det finnes utallige produkter for å rense vekk slikt, men Carbon Killer er en av de mer populære.

Til slutt, hvor ofte skal man egentlig pusse en pistol? Svaret kommer an på hvor aktiv du er. Det er ingenting i veien for å gi våpenet en god puss etter hver tur på banen. Mange lever også godt med å gi pistolen sin en god skrubb bare en gang i året, eller enda sjeldnere. Noen lar det skure og gå helt til de begynner å få matefeil og lignende. Et våpen som går gjennom et par hundre patroner i året, eller mindre, trenger ikke puss så mye som det trenger smurning, for å motvirke rust.

Hvis du skyter med blyammunisjon er det imidlertid viktig å rense pistolen både ofte og grundig. Bly er et svært mykt tungmetall som har lettere for å legge igjen avleiringer enn mantlet ammunisjon. Dersom du skal veksle mellom bly og mantel er grundig rens enda viktigere, og du bør definitivt skrubbe løpet grundig før du går fra den ene ammunisjonstypen til den andre. Carbon Killer er effektivt for å bli kvitt bly, og Hoppe’s Elite Foaming Gun Cleaner tar seg av mantelrester.

Fremgangsmåten ovenfor vil fungere for de aller fleste håndvåpen. Ta deg god tid de første gangene, bli kjent med våpenet ditt, og du kommer til å gi det lenger levetid og ivareta treffsikkerheten i mange år fremover. Husk også at etter hvert som du får mer erfaring med akkurat ditt våpen og ditt skytemønster kommer du også til å tilpasse måten du pleier våpenet på. Det er bare bra – denne guiden er ment som en innføring, og ikke en perfekt fasit.

Ved å bruke denne siden aksepterer du at vi benytter informasjonskapsler. Ler mer.

Innstillingene for denne nettsiden er satt til å tillate informasjonskapsler. Hvis du fortsetter å bruke denne siden uten å endre dine innstillinger, eller bruker knappen merket "OK", aksepterer du dette.

Lukk