Kom i gang med pistolskyting

Har du lyst til å starte med pistolskyting? Det er ikke dumt – pistolskyting er en sport som passer for alle, og det øves og konkurreres både inne og ute, året rundt. De aller fleste pistolskyttere i Norge er med i en pistolklubb tilknyttet Norges Skytterforbund (NSF). På nettsidene deres finner du i skrivende stund 531 klubber over hele landet, fordelt på 20 skytterkretser, så sannsynligvis har du et velfungerende skytterlag nærmere enn du tror.

Hva er pistolskyting?

Pistolskytingen som organiseres under NSF kan grovt sett deles i bane og feltskyting. Baneskyting foregår slik at du står på en standplass og skyter serier på fem og fem skudd. Målskivene er 25 meter unna, og ser ut som den klassiske blinken du garantert har sett. De er runde, og gir høyere poeng desto nærmere midten du treffer. Noen ganger har du godt med tid til å sikte inn hvert skudd, mens andre ganger må du kjappe deg. Alt i alt en nokså variert form for skyting som er lett å komme i gang med.

Feltskyting er litt annerledes. Her kan avstanden til målene variere, og målskivene kan ha forskjellige fasonger. I tillegg har du ikke bare én skive du skal treffe, men gjerne en hel liten ansamling. Poengene får du ved å treffe flest mulig av dine mål, innenfor en tidsfrist som gjerne kan være ganske knapp. Innen feltskyting settes det opp en løype med flere «stasjoner», hvor skytterne går samlet fra en standplass til den neste. Det er ikke gitt at du alltid skal stå og skyte – på enkelte standplasser skal skytterne knele, sitte eller ligge. Feltskyting krever altså litt mer for en nybegynner, men er veldig gøy.

Hvor starter jeg?

For å begynne med pistolskyting må du aller først bestå et obligatorisk sikkerhetskurs. Dette vil typisk bestå av noen kvelder med teoriundervisning, fulgt av noen kvelder med praktisk øving under tett oppsyn. Når du har bestått den innledende delen må du også demonstrere at du kan håndtere våpenet på en god måte, gjennom praktisk øvelse over tid. Personlig egnethet teller også, og sikkerheten er og blir førsteprioritet i alle skytterlagene, så hvis du har lyst til å leke actionhelt burde du kanskje finne noe annet å drive med først som sist.

De fleste av NSF sine medlemslag arrangerer flere sikkerhetskurs gjennom året, med stor variasjon i alder og kjønn på deltakerne. Den største fordelen med å ta sikkerhetskurset hos et seriøst NSF-tilsluttet skytterlag er at du lærer alt du trenger å vite om trygg og forsvarlig våpenhåndtering, med flinke instruktører som følger med og forteller deg hva du kan gjøre bedre. Når du har bestått mottar du også et kursbevis som vil være gyldig i andre skytterlag i Norge, slik at du kan melde deg inn og fortsette med pistolskytingen selv om du for eksempel skulle flytte til en annen kant av landet.

Hva koster det?

Prisene på sikkerhetskurs varierer, men vil ofte være litt i underkant av en tusenlapp for selve kurset. I tillegg må du være medlem i et skytterlag for å kunne delta, slik at medlemskontingent kommer i tillegg.

Hva gjelder utstyr er det lite du som nybegynner behøver å kjøpe. Den største, og kanskje viktigste, investeringen du må gjøre er å skaffe deg et godt, solid hørselvern som kan brukes til skyting – for eksempel Peltor X5A. Disse koster bare noen hundrelapper, og varer «for alltid». Om du vil ha et litt mer avansert hørselvern av typen mange bruker på jakt, med en liten mikrofon utenpå som lar deg høre hva folk rundt deg sier, koster disse som regel en del mer – og siden disse ofte er en del tynnere burde de absolutt suppleres med et par ørepropper som du har på deg under. Et par beskyttelsesbriller er også en klok investering, og både briller og hørselvern er normalt obligatorisk allerede fra og med du begynner på sikkerhetskurset.

Våpen trenger du ikke tenke på, da du vil kunne låne dette gratis i de aller fleste skytterlag under opplæringsperioden. De fleste lar deg faktisk gjerne bruke klubbvåpen gratis så lenge du vil, frem til du eventuelt finner ut at du har lyst å kjøpe ditt eget. Treningsavgift pleier ikke å koste stort mer enn noen tikroninger per gang, skjønt dette vil variere fra klubb til klubb. Ammunisjon kan du også oftest kjøpe på trening, gjerne til en femtilapp eller mindre per boks.

Fortsatt interessert? Ta kontakt med din lokale skyteklubb i dag, da vel!

Tags:

Ved å bruke denne siden aksepterer du at vi benytter informasjonskapsler. Ler mer.

Innstillingene for denne nettsiden er satt til å tillate informasjonskapsler. Hvis du fortsetter å bruke denne siden uten å endre dine innstillinger, eller bruker knappen merket "OK", aksepterer du dette.

Lukk