Walther SSP-E

Carl Walther Sportwaffen burde ikke trenge stort til introduksjon. Selskapet står bak noen av de mestvinnende konkurransevåpen i historien, og de aller fleste sportsskyttere har vel på ett eller annet tidspunkt skutt en Walther GSP. I dag skal vi imidlertid ta en titt på noe litt annet. Dette er Walther SSP-E, en av de mest avanserte pistolene som er å få kjøpt i dag.

Ut av boksen

Walther SSP-E
Walther SSP-E har ikke mange ytre kontroller.

Walther SSP-E er en halvautomatisk pistol i .22 LR, med femskudds magasiner som mates inn fra toppen. Dette er et hundre prosent rendyrket konkurransevåpen, laget spesifikt for å holde seg akkurat innenfor reglene for hurtigpistol i ISSF. Løpslengden er hele 153 mm, og siktene er er plassert slik at skuret ligger så nære øyet ditt som mulig, samtidig som du får en siktelinje på 220 mm. Begge disse lengdene er akkurat det høyeste tillatte av ISSF.

De ytre målene er 290 x 135 x 50 mm, og vekten klokker inn på 970 gram. Avtrekksvekten er justerbar, fra 1000 til 1360 gram. Det er også avtrekket som er noe av det mest særegne ved denne pistolen. I motsetning til den «vanlige» Walther SSP har nemlig SSP-E et elektronisk avtrekk. Sikringen er en enkel bryter over det lille indikatorlyset på høyre side.

Magasinutløseren er en stor, rund knapp, integrert i venstre side av grepet – eller høyre side, hvis du har skaffet en links-modell. Ellers står det et par identiske hendler på hver side av pistolen, og disse opererer sluttstykket. Integrert i hver av hendlene er også en liten knapp som fungerer som sleidestopper. Ja, og så er det en USB-kontakt på pistolens underside.

I praktisk bruk

Walther SSP-E
USB-kontakten under avtrekkerbøylen gir ny mening til «å lade pistolen»

Man skulle kanskje tro det var en helt ny og revolusjonerende følelse å skyte med en elektrisk pistol. Det er dog ikke tilfelle med Walther SSP-E. Avtrekket kan riktig nok justeres helt og holdent til dine preferanser, men det føles som å skyte en «vanlig» pistol – heldigvis. I tillegg gir elektronikken en del fordeler som ville vært vanskelig å levere med mekanikk.

For det første er det ingen mekaniske deler som går fra fingeren din og til utløsermekanismen. Det betyr at ingen slike deler kan bli slitt, komme ut av posisjon, eller justere seg selv. Walther hevder at dette skal gi deg nøyaktig samme følelse på avtrekket i inntil en halv million skudd etter at du har stilt den inn slik du vil ha det. Videre kan du velge om du foretrekker tostegs- eller direkte avtrekk, og uten at det er noe mekanisk som kan bli påvirket. Til sist kan nevnes at du kan sette pistolen i tørrtreningsmodus, så du får realistisk avtrekksfølelse – klikk etter klikk.

Presisjonen er naturligvis helt i toppklasse. og våpenet leverer svært pene samlinger. God ergonomi og meget enkel operasjon gjør også sitt for helhetsinntrykket. Det er litt uvant å kunne låse sleiden tilbake ved å trykke inn en knapp med pekefingeren, men det går fort å venne seg til.

Tilpasning og pleie

Avtrekksjustering har vi allerede vært inne på, og med et så gjennomtenkt våpen som dette er det lite annet du trenger å tilpasse. Grepet er forholdsvis enkelt å skifte ut. Originalgrepet har en litt buttere vinkel enn for eksempel klassiske Walther GSP, men det er forholdsvis lett å finne tredjepartsleverandører som leverer tilpassede grep med skarpere vinkel.

Demontering for pleie er tilsynelatende litt verre. Et eget lite spesialverktøy følger med for å ta ut låseskruene i front, under munningen, men ettersom eieren av denne pistolen ikke har hatt behov for å demontere den selv ennå ønsket ikke vi å åpne den opp i denne omgang. Hvis vi får anledning til å plukke den i biter på et senere tidspunkt oppdaterer vi selvfølgelig denne saken!

Alt i alt

Det  bare påpekes: Walther SSP-E kommer i dag med en såkalt USB-B-kontakt. Det er samme type kontakt som de fleste smarttelefoner de siste årene har kommet med, og vi kommer til å vasse i kompatibelt utstyr i mange år fremover. Teknologien går like fullt videre, og USB-C har begynt å overta som den nye standarden. For telefoner og PC-er har det lite å si, men for en pistol som visstnok skal kunne holde innstillingene sine i en halv million skudd kan det være greit å ha i bakhodet.

Du burde heller ikke være særlig bekymret for å slippe opp for strøm. Batteriet lades helt opp på halvannen time, og skal ifølge Walther holde til 6000 skudd på en lading. Går du likevel plutselig tom rett før et stevne skal det ikke mer enn ett minutt til for å få nok strøm til hundre avtrekk. Siden batteriet lades via USB kan du også bruke både PC, mobillader eller nødladere.

Utover det er Walther SSP-E et gjennomført godt stykke pistolhåndverk. Det elektroniske avtrekket, og fordelene det gir, er en fin bonus. Høy presisjon, god ergonomi og solid byggekvalitet, kombinert med lav vekt, lang siktelinje og enkle kontroller gjør den til et svært godt valg for deg som begynner å merke at utstyret, ikke skyteteknikken, er det som begrenser poengsummen din. Hva gjelder priser kan vi vel bare slå fast at man som regel får det man betaler for…

Tags: ×

Ved å bruke denne siden aksepterer du at vi benytter informasjonskapsler. Ler mer.

Innstillingene for denne nettsiden er satt til å tillate informasjonskapsler. Hvis du fortsetter å bruke denne siden uten å endre dine innstillinger, eller bruker knappen merket "OK", aksepterer du dette.

Lukk