Har du aldri hørt om Tesro, sier du? Det er ikke så rart – selskapet er nemlig et av de yngste våpenmerkene i verden. Det kostbart å starte våpenfabrikk, og dyrt å henge med på teknologiutviklingen. I tillegg har produsentene svært omfattende regelverk å forholde seg til, og kundene er ofte svært lojale til «sitt» merke. Likevel valgte altså noen å hoppe i det – en tidligere designer i Walthers sportsvåpenavdeling, sies det – og i 2001 ble Tesro Sportwaffen en realitet.
Som navnet tilsier produserer selskapet utelukkende konkurransevåpen. Hovedfokuset ligger på luftpistoler og luftgeværer, spesialdesignet for høy presisjon. Nylig lanserte de også sine første rifler i .22 LR, etter å ha laget pistoler i samme kaliber siden starten. I dag skal vi imidlertid se på noe enda litt mer spesielt – Tesro TS32-2, et våpen som nesten bare har blitt laget på bestilling.
Ut av boksen

Tesro TS32-2 er en halvautomatisk SAO-pistol i .32 S&W, som ved første øyekast minner litt om en krysning mellom Walther SSP og Pardini HP. Pistolen måler 298 x 138 x 50 millimeter, løpslengden er 113 millimeter, og vekten er 1130 gram. Den leveres i en stor, solid og låsbar koffert, med ett magasin som rommer fem patroner. I kofferten finner du også litt nødvendig verktøy for å justere avtrekk, baksikte og mye mer. En vel så nødvendig instruksjonsbok på tysk følger også med.
Sleiden låses i bakre stilling med en knapp på høyre side av våpenet, mens magasinet løses ut med en bryter som stikker ut av undersiden på magasinbrønnen. Sluttstykket opereres ved hjelp av et par solide hendler montert på hver side av våpenet. Det skal også nevnes at avtrekkeren kan justeres på de fleste tenkelige vis, inkludert sidelengs vinkel. Links-skyttere er altså svært godt ivaretatt, om de bare finner et grep som passer.
Eksemplaret vi ser på i dag er også utstyrt med Tesros «RDS» rekyldempingsystem; den store blokken du kan se under løpet på bildene. Denne RDS-modulen er egentlig ganske smart. Modulen inneholder vekter på en fjærmekanisme, og festes til pistolen like foran magasinbrønnen. Når du avfyrer et skudd vil løpet ønske å vippe oppover, men tregheten i vektene motvirker bevegelsen, slik at du raskere skal gjenfinne siktebildet etter hvert skudd.
I praktisk bruk

Førsteinntrykket allerede etter de første rundene er svært godt. Byggekvaliteten virker fremragende, og toleransene i konstruksjonen må være mikroskopiske. Her er det ingenting som rasler eller skrangler.
Som med de fleste fullblods konkurransepistoler er det lite å utsette på ergonomien. Grepet er i solid treverk, og kvalitetsmessig helt på nivå med hva en kan forvente fra de mest etablerte leverandørene. Det har naturligvis justeringsmuligheter, og du kan heve eller senke håndleddstøtten ved hjelp av to små skruer. En tredje skrue lar deg justere hele grepet inntil tre grader mot høyre eller venstre.
Avtrekket er enda mye mer justerbart. Hvis vinkelen på fingeren din gjør at du skulle hatt avtrekkeren litt skråstilt mot høyre eller venstre er det enkelt å fikse – du kan feste avtrekkeren helt horisontalt om du så ønsker. Avtrekkerens posisjon, samt både trykkpunkt og avtrekksstopp kan du også sette selv. I tillegg kan du justere avtrekksvekten fra 1000 til 1360 gram.
Men er den presis? I aller høyeste grad, selv om alle tilpasningsmulighetene gjør at du nok vil bruke litt tid på å få den justert til akkurat din fysikk, stil og smak. RDS-modulen later også til å fungere som tiltenkt, og bidrar til å gjøre våpenet like godt egnet til hurtige duellserier som til rolige serier med høy presisjon.
Tilpasning og pleie

Mesteparten av pistolen er i aluminium, så vedlikeholdsbehovet hva rust angår er ikke det største. Likevel er det hyggelig at å strippe ned pistolen for rens er en kjapp prosedyre. Verktøy må til, men dette følger heldigvis med i kofferten. Prosessen går kort sagt ut på at du skrur ut systemskruen som ligger horisontalt inn under munningen. Med denne skruen ute kan du dra ut den fremste delen av pistolen, som også innbefatter selve løpet.
Hvis du har RDS-modulen montert er det en annen skrue som holder denne på plass, mens grepet er festet med en tredje. Systemskruen er imidlertid alt som holder våpenets vitale deler sammen, og det eneste du strengt tatt trenger å ta ut for å gi pistolen en omgang.
Når det gjelder tilpasning er det lite vi ser for oss at man skulle ønske å bytte ut på en Tesro TS32-2. Om noe måtte det være grepet, som altså enkelt fjernes med en skrue. Dersom du ønsker deg en .22 LR-topp til våpenet er det heller ikke skrekkelig innfløkt, da du bare må bytte ut løp, sleide, og fjærer. Å endre avtrekksmekanismen utover det du kan stille selv er nok mulig, men det ville vi absolutt overlatt til fagfolk.
Alt i alt
Det samlede inntrykket vi sitter igjen med av denne pistolen er svært positivt. Mange muligheter for personlig tilpasning, kombinert med en bunnsolid konstruksjon, burde gjøre Tesro til en aktuell kandidat for mange sportsskyttere. Dersom .32 S&W ikke er noe for deg trenger ikke det være en hindring. Tesro lager som sagt først og fremst pistolene sine i .22 LR, og disse deler de aller fleste komponentene.
Så skal det sies: TS32-2 tilhører andre generasjon med konkurransepistoler fra Tesro. Den første generasjonen skulle, ifølge rykter på nett, være alvorlig plaget med funksjoneringsfeil. De samme ryktene skal dog også ha det til at generasjon to løste mange av problemene, men fortsatt ikke var feilfri. Etter hundrevis av skudd har ikke vi merket et eneste problem, men det er jo alltids mulig at vi bare har vært heldige med dette eksemplaret.
I dag er det uansett tredje generasjon, lansert i 2007, som er mulig å få tak i ny. Med TS22-3 og TS32-3 skal barnesykdommene være luket ut, slik at våpnene kan nå sitt fulle potensiale. Så spørs det om et kresent skytterpublikum vil gi Tesro en sjanse. Slike våpen er ikke billige, og de færreste er interessert i å gamble på noe nytt og ukjent. Norske forhandlere er det heller ikke mange av. Vi håper imidlertid Tesro holder koken slik at flere får prøvd dem ut, for dette imponerte!