Smith & Wesson 686 er muligens landets mest brukte våpen i NSF revolverfelt. Denne solide klossen i rustfritt stål er heller ikke helt uvanlig i dynamisk-divisjonen for revolver. Åttende generasjon av våpenet går under navnet 686-7, og kom ut for 15 år siden i år – og det er en slik vi skal titte nærmere på i dag.
Samtidig har vi fått tak i en langt eldre slektning, nemlig en original, første generasjons S&W 586.
På papiret har disse små håndkanonene mindre forskjeller enn man skulle tro. Bortsett fra at 586-en er i blånert karbonstål og har en 4-tommers pipe, mens 686-en er i rustfritt stål med 6-tommers pipe, er det svært lite som skiller dem.
Begge våpnene ble levert i .357 Magnum. Både kornet og de justerbare baksiktene er de samme. Om de hadde vært i samme generasjon ville de indre organene vært identiske. Som det står har den nyere 686-en blant annet pådratt seg en låsemekanisme. Men hvordan er forskjellene i praksis?
Ut av boksen
Det føles litt feil å snakke om hvordan en nærmere 40 år gammel S&W 586 er «rett ut av boksen», men la gå. Vekten klokker vi inn på 1205 gram, mot 1290 gram på den nyere versjonen. Totallengde og høyde er 235 x 140 millimeter, mot 300 x 150 mm på modell 686-7. Tykkeste punkt på begge revolverne er naturlig nok over sylinderen, som har en diameter på 40 mm. Selve rammen er mellom 15 og 20 mm tykk på begge revolverne, avhengig av hvor du måler.
Sylinderen åpnes med en utløser på venstre side av våpenet. Selve knappen er noe mer ergonomisk utformet på den nyeste av de to, men i bruk merker vi ingen forskjell. Selve grepet har også fått et lite løft på den nyeste modellen, da denne har et omsluttende fingergrep i gummi.
S&W 686-7 har som nevnt også en lås som mangler på modell 586. Denne er like over sylinderutløseren, og når den vris om sperrer den for tennstiften som på 686-7 ligger mellom hanen og patronene. På den eldre modellen er det ingen slik stift, da det er selve hanen som setter av skuddene. Ellers noterer vi at det er en mindre forskjell i den ytre konstruksjonen rett bak rekylskjoldets nedre halvdel på venstre side, med uklar funksjon.
I praktisk bruk
Når man har to håndvåpen med såpass stor aldersforskjell som disse skulle man kanskje tro at man merket en forskjell. I virkeligheten er det vanskelig – du skal i tilfelle være en bedre skytter enn undertegnede. Den ekstra siktelinjen du får med et par tommer lengre løp gir kanskje S&W 686-7 en liten fordel på litt avstand, men det er også det eneste. Et langt løp vil gi kulene mer fart, men det har lite betydning med de korte avstandene vi konkurrerer på her i landet.
Avtrekket på de to revolverne er også så godt som identisk. Begge har et kort, skarpt og herlig SA-avtrekk. DA-avtrekket i begge to er også kontant og godt. Det er et alvorlig kompliment til byggekvaliteten i Smith & Wessons revolvere at du kan plukke opp en svært velbrukt 586 fra 1980-tallet, og finne at avtrekket er omtrent like bra som i et langt ferskere eksemplar med én eier.
Hva gjelder påliteligheten kan vi si det samme. Solide revolvere skal helst bare fungere, og det gjør disse to. Da vi satte oss ned for å rense dem måtte vi bokstavelig talt grave sot og karbon ut av enkelte kroker på 586-en, men til tross for det fungerte den knirkefritt. Når våpenet sist ble pusset aner vi ikke, men det er nok noen år siden. På én måte kan kanskje 686-en få et pluss i margen her – den rustfrie finishen gjør det lettere å se når det er på tide med en skrubb.
Tilpasning og pleie
I motsetning til pussing av pistoler går det både raskt og enkelt å rengjøre revolvere som disse. Du flipper tønna ut til siden, sjekker at den er tom, og så kan du gå i gang med pussen. Enkelte deler kan være litt vanskelige å komme til for å rengjøre, som mellom utkasteren og tønna, men du slipper i alle fall å forholde deg til løse deler.
Hva gjelder tilpasning er det litt verre. Nå er disse våpnene svært gode rett fra fabrikk, men om du ønsker å få gjort noen forandringer kan det være like greit å overlate det til en erfaren børsemaker. Grepet holdes på plass av en enkelt skrue, og kan enkelt byttes. Hvis du har lyst, så kan du jo skifte ut noen fjærer selv også. Ellers er det mange som har fått finjustert hele mekanismen i sin 686, og er svært fornøyde med det – men det er ikke en jobb for glade amatører.
Alt i alt
Smith & Wesson har produsert varianter av disse revolverne sammenhengende siden 1981, og fint lite har endret seg siden da. Knallgode avtrekk, god presisjon og fremragende byggekvalitet er noen stikkord. Både S&W 586 og 686-7 er våpen du kan kjøpe som junior og beholde til du er senior. Eier du en 586 som den vi har sett på i dag er det også fullt mulig at du har gjort nettopp dét.
En splitter ny standard S&W 586 eller 686 vil i dag koste fra 12-13 000 kroner og oppover. Flere forskjellige spesialmodeller finnes, og disse kan koste til dels mye mer. Siden dette er svært varige våpen holder de seg også godt i verdi på bruktmarkedet, og finner du noe i god stand til rundt kr 7000 vil vi kalle det billig.