CZ Shadow 2

Etter å rådet grunnen i årevis som en av de mest populære pistolene for IPSC-skyttere i hele verden fikk CZ 75 SP-01 Shadow i 2016 en verdig oppfølger. CZ Shadow 2 kaster kanskje fra seg mesteparten av det lange navnet, men samtidig viderefører den grunnprinsippene som har gjort CZ 75 til en av verdens mest populære (og kopierte) pistoler. I tillegg kommer den med en rekke store og små forbedringer.

I motsetning til sine forgjengere, som var tilpasset militær- og politibruk vel så mye som konkurranse, er Shadow 2 et rendyrket sportsvåpen. Det vises også i en prislapp som er høyere enn før. Er forskjellen store nok til å forsvare prishoppet? La oss ta en titt.

Ut av boksen

CZ Shadow 2 og CZ 75 SP-01 Shadow
Sammenliknet med SP-01 Shadow har spesielt det ergonomiske fått et løft med Shadow 2.

CZ Shadow 2-modellen vi ser på er en halvautomatisk pistol i 9×19 mm, som leveres ny med tre magasiner á 18 patroner. Som standard måler pistolen 217 x 157 x 34 mm, som gjør den noe høyere, lengre og tynnere enn forgjengeren. Løpslengden er 120 mm, eller 4,7 tommer. Stålkonstruksjonen gjør at vekten klokker inn på hele 1330 gram. Både sleiden og rammen har altså lagt på seg noen titalls gram siden forgjengeren. Siktemidlene er noe oppgradert, og i tillegg til fiberkorn foran har det kommet på plass justerbare sikter bak.

Pistolen kommer med symmetriske tommelsikringer, og links-skyttere vil enkelt kunne vende magasinutløseren. Denne kan dessuten stilles ut og inn til forskjellige lengder. Skjefteplatene i gummi fra tidligere modeller har måttet vike for tynne, grove aluminiumsplater, som er vesentlig mer ru i overflaten enn før – for bedre grep. Det samme gjelder stiplingen foran og bak på skjeftet. Denne har blitt ruere og har fått vesentlig større areal siden SP-01 Shadow.

Utseendemessig kommer pistolen enten i sort med blå skjefteplater, eller i «dualtone» sort og grå med sorte plater. Det produseres også en helsort modell, men denne har vi ikke funnet i Norge. Akkurat den modellen vi titter på i dag har dermed hatt blå plater originalt, men disse er byttet ut av estetiske hensyn.

I praktisk bruk

CZ Shadow 2, grep
De fleste nyhetene i Shadow 2, samlet på ett bilde.

Med en gang du plukker den opp forstår du at dette er et konkurransevåpen. En fabrikkny Shadow 2 er mer enn god nok til å hevde seg i feltløypa, men der den virkelig skinner er i Production-divisjonen i dynamisk sportsskyting.

Ergonomien er strålende, med en beverhale som er flyttet enda noen millimeter opp sammenliknet med forgjengeren. Samtidig sitter sleiden montert i spor på innsiden av rammen, som gir en lav senterlinje og redusert bevegelig masse, og dermed mindre følt rekyl. CZ har også barbert profilen på sleiden til Shadow 2, slik at vekten på toppen er noe redusert sammenliknet med tidligere CZ 75-varianter.

De originale skjefteplatene gir også godt med motstand. Kombinert med teksturen foran og bak på selve skjeftet biter våpenet seg godt inn i hånden for maksimal kontroll. Sammen med endringene i vekt og balanse reduserer dette følt rekyl noe sammenliknet med forgjengeren. Dette gjør det merkbart raskere å gjenfinne siktebildet mellom hvert skudd.

Magasinutløseren har gått fra å være bare en knapp til å likne mer på en pedal, og denne kan også justeres inn og ut basert på dine preferanser for å gjøre magasinbytte raskere. Skruen som holder utløseren på plass kan imidlertid løsne etter noen serier, og en god idé kan være å dryppe en dråpe universallim på den for å motvirke slikt.

Mekanisk er pistolen innerst inne fremdeles en CZ 75, som betyr at fabrikkammunisjon slukes uten problemer, og funksjoneringsfeil vil være få og langt imellom. Shadow 2 er likevel et relativt nytt våpen, så noen barnesykdommer må man fortsatt regne med – blant annet melder enkelte at avtrekkerfjæren kan ryke etter noen tusen skudd. Denne er en av tingene i mekanismen som er endret, og effekten i bruk er klart kortere vandring i avtrekket på en fabrikkny pisol. Hva gjelder presisjonen er den omtrent så god som den kan bli på et serieprodusert våpen i denne prisklassen.

Tilpasning og pleie

Demontert CZ Shadow 2
Shadow 2 er enkel å demontere for rengjøring.

For å rengjøre pistolen trenger du ingen verktøy; stripping tar bare sekunder, og er enklere enn på forgjengeren. Du fører sleiden noen millimeter bakover, sleidestopperen dras enkelt nok ut etter å ha fått en liten dytt fra høyre. Så kommer pistolen fra hverandre som på bildet.

Skjefteplatene holdes på plass av én liten skrue på hver side, og byttes enkelt ut ved hjelp av en skrutrekker . Om de vanlige aluminiumsgrepene ikke frister finnes det alternativer i flere typer materiale som gir vel så godt, om ikke enda litt bedre, grep enn de knallgode fabrikkplatene.

For å trimme pistolen videre, som ved å bytte fjærer, må det som på tidligere modeller litt mer innsats til. Rekylfjæren på alle CZ 75-varianter sitter i sleiden, og kan skiftes ut uten problemer. Andre fjærer vil kreve mer jobb å bytte, og kan for de fleste være greit å overlate til profesjonelle. Som alltid må DSSN-skyttere passe på at eventuelle oppgraderinger er lovlige for Production, med mindre de har lyst til å finne seg i en annen divisjon.

Alt i alt

Som sagt innledningsvis er Shadow 2 en verdig oppfølger til CZ 75 SP-01 Shadow. Spesielt ergonomien har fått en voldsom oppgradering, men mindre forbedringer er å spore fra innerst til ytterst. Er den da verdt å kjøpe? Hvis du allerede har en SP-01 Shadow du er fornøyd med vil nok svaret fort bli «ja». Husk dog at hylstre til den litt mindre SP-01 ikke vil passe Shadow 2.

Prismessig ligger CZ Shadow 2 omkring kr 15 000 fra fabrikk. Det er slett ikke dårlig med tanke på hva du faktisk får. Alt i alt er CZ Shadow 2 en fremragende videreutvikling av en allerede svært god pistol. Det gjør at den er enkelt å anbefale, enten du skal bruke den i NSF eller DSSN.

Tags: × ×

Ved å bruke denne siden aksepterer du at vi benytter informasjonskapsler. Ler mer.

Innstillingene for denne nettsiden er satt til å tillate informasjonskapsler. Hvis du fortsetter å bruke denne siden uten å endre dine innstillinger, eller bruker knappen merket "OK", aksepterer du dette.

Lukk