Siden det første eksemplaret rullet ut av fabrikken for godt over 40 år siden har CZ 75 blitt en av klodens aller mest populære pistoler. Originalen har blitt oppgradert og videreutviklet utallige ganger siden 1975, en utvikling som fortsetter den dag i dag.
Det siste skuddet på stammen, CZ Shadow 2, er også den første modellen som dropper «75» i navnet. Det sier noe om suksessen til forgjengeren, den første «Shadow», som da er pistolen vi skal titte på i dag. Hils på CZ 75 SP-01 Shadow.
Ut av boksen

CZ 75 SP-01 Shadow-modellen vi ser på er en halvautomatisk pistol i 9×19 mm, som leveres ny med tre magasiner á 18 patroner. Rett ut av esken måler pistolen 207 x 147 x 37 mm, og en konstruksjon i nesten hundre prosent metall gir den en vekt på 1180 gram – hvorav mer enn halve vekten ligger i den solide stålrammen. Løpslengden er 114 mm, eller 4,5 tommer.
Den kommer standard med Novak-sikter bak, fiberkorn foran, og har medium tykke skjefteplater i gummi. Et lite felt med stiplet mønster både foran og bak på skjeftet skal bidra til bedre grep. Sikringene stikker også godt ut på både høyre og venstre side av våpenet, og kan fungere som en trygg «hylle» å legge bakre tommel på. Når magasinutløseren i tillegg relativt enkelt kan vendes må man kunne si at links-skyttere er godt ivaretatt.
I likhet med den tidligere SP-01 (som ikke heter Shadow til etternavn) har denne modellen også en liten picatinny-skinne for montering av lykt eller laser. Til forskjell fra forgjengeren har den imidlertid ingen intern tennstiftsperre koblet til sikringene, noe som gir renere avtrekksvandring. Den spesifikke pistolen vi ser på her er i «dualtone», men du får den også i svart.
I praktisk bruk

Det er ikke uten grunn at CZ 75 SP-01 Shadow er en svært populær pistol, både innen militærfelt og dynamisk sportsskyting. Ergonomien er god, og har du medium til store hender er det enkelt å få et godt, høyt grep.
Til forskjell fra de fleste sammenliknbare pistoler sitter sleiden på CZ 75 montert i spor på innsiden av rammen, som gir en noe lavere senterlinje, mindre masse i sleiden, og dermed mindre følt rekyl.
En solid, velprøvd mekanisme spiser også det aller meste av ammunisjon helt uproblematisk, og funksjonsfeil på en godt vedlikeholdt, fabrikkstandard pistol er nærmest uhørt. Presisjonen er naturligvis god, som man bør kunne forvente av et praktisk konkurransevåpen. Noen vil kanskje synes avtrekket er av den tunge sorten, og det kan heller ikke uten videre justeres, men det er på ingen måte det tyngste i klassen.
Det finnes imidlertid forbedringspotensiale. De originale skjefteplatene gir litt lite motstand, og mange vil nok ønske å bytte dem ut i noe som «biter» litt mer. Teksturen i feltene foran og bak på skjeftet er litt bedre, men disse er på sin side så små at de neppe har all verdens betydning.
Tilpasning og pleie

Stripping for rens og pleie unnagjøres på sekunder, helt uten verktøy. Du fører sleiden noen millimeter bakover, dunker ut sleidestopperen, og så kommer pistolen fra hverandre som på bildet til høyre.
For å gjøre mindre tilpasninger som å bytte skjefteplatene er alt du trenger en skrutrekker. En liten skrue på hver side er alt som holder platene på plass, og det er fort gjort å sette på et par aluminiumsplater eller et omsluttende gummigrep med fingerspor (populært i henholdsvis dynamisk og felt).
For å trimme pistolen videre, som ved å bytte fjærer, må det litt mer innsats til. Rekylfjæren sitter i sleiden, og kan skiftes ut uten problemer. Hammerfjæren krever mer innsats og krefter å få ut. Dersom du velger å skifte ut begge disse med lettere fjærer burde du også bytte ut tennstiftfjæren, da den originale kan bli litt for stiv når det er mindre kraft bak hammeren.
En lettere konkurransehammer vil nok også være en god idé hvis du først er i det hjørnet, men som det står i manualen er denne type demontering kanskje best overlatt til profesjonelle. Dersom hensikten er å gjøre det bedre i DSSN-konkurranser må du også passe på at delene er lovlige til Production-divisjonen – her er det lett å gjøre feil.
Alt i alt
Som sagt – det er ikke uten grunn at dette er en svært populær pistol. Selv om den nå har fått en etterkommer er CZ 75 SP-01 Shadow på ingen måte utgått på dato. Fabrikknye eksemplarer er fortsatt lett tilgjengelige for om lag kr 10 000, og på bruktmarkedet vil de være å oppdrive til en hyggelig pris i mange år fremover. Reservedeler, hylstre, magasiner og annet tilbehør finner du også uten problemer, både nå og i overskuelig fremtid.
Enten du er ny til pistolskyting som sådan, eller du har tenkt å prøve deg innen Production-divisjonen i DSSN, er det alt i alt ganske enkelt å anbefale denne pistolen.