Siden den kom på markedet i 1985 har Browning Buck Mark blitt en av verdens desidert mest utbredte finkalibrede pistoler. I Norge er den et populært klubbvåpen, og dermed har mange norske sportsskytteres fått sitt første møte med skytesporten gjennom en Buck Mark-variant. Hva er det som ligger bak denne suksessen? Vi tar en nærmere titt på en Browning Buck Mark Standard.
Ut av boksen

Browning Buck Mark Standard er en halvautomatisk pistol i kaliber .22 LR. Våpenet veier rundt 960 gram, og har en 5,5 tommers/140 millimeters pipe. Totallengden er på 240 millimeter, høyden 133 mm, og den er 35 mm tykk. Hvert magasin tar ti patroner.
På venstre side finner du magasinutløser, tommelsikring og sleidestopper – og der blir de; du kan ikke flippe noen av delene til motsatt side for links-skyting. Skjeftene på denne modellen er imidlertid symmetriske. Samtidig må det sies: Buck Mark blir laget, og har blitt laget, i så vanvittig mange forskjellige modeller at det kan godt tenkes at det finnes links-versjoner også.
Både for- og baksikte er svarte, fastmonterte saker, men baksiktet kan justeres både opp, ned og sidelengs. I tillegg finnes det modeller som leveres ferdig fra fabrikk med festeskinne på toppen, slik at du enkelt kan montere et rødpunktsikte eller en liten kikkert. For noen hundrelapper kan du også få tak i en slik skinne som du enkelt kan ettermontere selv.
I praktisk bruk

Det er mye ved Buck Mark som er veldig lett å like, og det aller første du legger merke til er ergonomien. Enten du tenker på pekevinkel, måten grepene ligger i hånden på, eller måten du (ikke) merker rekylen på – Browning har gjort det meste rett på denne fronten. Standard-modellen kommer med de gummierte skjefteplatene du ser på bildene, men URX-platene på andre modeller er akkurat like behagelige.
Nå skal det sies at vi er alle forskjellige, og noen vil synes Buck Mark ligger helt feil i deres hender – men utgangspunktet er svært godt.
Avtrekket er også en ren fryd, med et skarpt og fint brekkpunkt, og så godt som ingen vandring. Selv om siktene er helt svarte er det dessuten lett å få et godt siktebilde på 25 meter. Presisjonen er det heller ingenting å si på. Selv om mer rendyrkede konkurransevåpen naturlig nok vil være bedre på dette punktet vil de fleste, særlig nybegynnere, være mindre treffsikre enn denne pistolen.
Selv om alt dette er bra er det likevel noe annet som har gjort Brownings klassiske 22 til et svært populært klubbvåpen. Buck Mark er nemlig noe av det mest driftssikre du kan få tak i. En enkel, elegant mekanisme gjør at pistolen bare går og går, sluker det du måtte kaste i den av ammunisjon, og kort sagt bare fungerer. Den trenger svært lite vedlikehold for å fortsette å skyte i årevis.
Tilpasning og pleie

Heldigvis trenger Buck Mark lite vedlikehold. Her må du nemlig frem med verktøy, nærmere bestemt unbrakonøkler i to forskjellige størrelser, for å gjennomføre en enkel stripping. Siden dette er et amerikansk våpen holder det heller ikke med vanlige europeiske millimeternøkler; her skal det regnes i fraksjoner av en tomme.
To små skruer på toppen holder på plass en skinne som dekker rekylfjæren, som igjen sitter fast i tennstifthuset, samt en liten, firkantet plastbuffer. Når du lirker ut dette kan du ta av sleiden. Deretter kan du løsne løpet, som klemmes fast i rammen av en større skrue foran avtrekkerbøylen. Så er du klar til å rengjøre pistolen skikkelig.
Det er ikke den vanskeligste pistolen å vedlikeholde, men altså på ingen måte den enkleste heller. Som sagt trenger du heldigvis ikke gjøre det spesielt ofte – da vi plukket dette eksemplaret i biter var det første gang på over et tiår det ble gjort.
Tilpasninger er enklere. Grepsplatene holdes på plass av en enkel skrue på hver side; vær bare forsiktig om du vil bytte dem, ettersom de holder på plass noen smådeler som lett kan ramle av når platene er borte. Som nevnt kan du også bytte ut skinnen på toppen med en Weaver- eller Picatinny-skinne, om du da ikke kjøper en modell som kommer med dette montert. Du får også enkelt skiftet til gjenget løp, bare du er klar til å finne frem unbrakonøklene…
Alt i alt
For privatpersoner i Norge er Browning Buck Mark kanskje mest aktuell for nybegynnere, rekreasjonsskyttere, og andre som ikke planlegger å legge altfor mye tid i finpistol – men som likevel ønsker et godt, driftssikkert og konkurransedyktig våpen. Dette er nemlig først og fremst pistolen som går, og går, og går. Det er dette, kombinert med at den er svært komfortabel og enkel i bruk, som gjør den så populær som klubbvåpen. En hyggelig pris skader heller ikke, og du får fabrikknye eksemplarer til under 6000 kroner – en god slump billigere enn hovedkonkurrenten, Ruger MK IV.